Programma's

Duurzaamheid en milieu

Doel

Resultaat

Wat gaan we er voor doen ?

8.1 We maken een efficiënter te onderhouden en duurzamer groenareaal met meer ruimte voor biodiversiteit.

Verduurzamen bomenbestand, zoals vastgesteld in het groenbeleidsplan (2020). Eind 2022 is het eerste jaar van het omvormingsplan uitgevoerd.

In 2021 wordt een inventarisatie uitgevoerd en uitgewerkt. Daarin krijgt verduurzaming inhoud met de juiste boom op de juiste plek als uitgangspunt, waarbij bomen zoveel als mogelijk hun natuurlijke vorm moeten kunnen aannemen. Bij de uitwerking streven we ernaar om bomen op voldoende onderlinge afstand te behouden waardoor de kwaliteit van de bomen toeneemt. Dit leidt op sommige plaatsen tot minder bomen.  

Verbeterslag in kwaliteit beplantingen en grassen door omvorming, zoals vastgesteld in het groenbeleidsplan (2020). Eind 2022 is het eerste jaar van het omvormingsplan uitgevoerd.

Bij beplantingen en grasvlakken verbeteringen doorvoeren in het maaibeheer (efficiënter, meer diversiteit, logische structuur). Beplantingen vervangen als deze versleten zijn of vervangen door grassen.

8.2 We werken aan verduurzaming om zo in 2030 55% minder CO2 uitstoot te hebben en uiteindelijk energieneutraal te zijn in 2050.

Samen met stakeholders komen we tot een eerste Wijkuitvoeringsplan in het vierde kwartaal 2022 waarin staat hoe we in de betreffende kern/wijk in onze gemeente over gaan van aardgas naar een duurzame manier van verwarmen en koken.

We organiseren in de betreffende wijk participatiebijeenkomsten, met als doel concensus te krijgen over de alternatieven en de planning voor het wijkuitvoeringsplan.

De laadinfra voor publiek laden van elektrische voertuigen wordt uitgebreid naar 500 laadpalen de komende 3 jaar.  Eind 2022 staan er 120 publiek toegankelijke laadpalen in de gemeente.

We sluiten een overeenkomst met een concessiehouder voor het plaatsen van openbare laadpalen. We streven hierbij naar het proactief plaatsen van openbare laadpalen, in plaats van alleen reactief zoals we tot nu toe doen.

8.3 We maken een maatregelenplan om kwetsbare locaties tijdens weersextremen te beschermen.

In 2022 zijn de breed maatschappelijke gesprekken afgerond, over de urgentie en acceptatie van kwetsbaarheden en welke maatregelen deze kwetsbaarheden verminderen. Dit vormt input voor het lokale maatregelen- en uitvoeringsplan.

We faciliteren de gesprekken en stellen een lokaal maatregelen en uitvoeringsplan op.

In 2022 beschikt West Betuwe over een lokaal maatregelenplan dat aansluit op de gestelde ambities en doelen uit de Regionale Adaptatie Strategie.

De doelen uit de Regionale Adaptatie Strategie zijn uitgewerkt  in het lokale maatregelenplan.

8.4 We werken toe naar een circulaire economie.

Eind 2022 beschikt West Betuwe over een beleidsvisie circulair, deze wordt samen met stakeholders opgesteld. Deze visie zorgt ervoor dat circulair denken en doen worden verankerd in de organisatie en bij onze samenwerkingspartners

We organiseren workshops voor het creëren van bewustwording en maken een discussiespel. Met behulp van dit spel bepalen we samen met de raad de focus en circulaire ambities tot 2030.

Door gescheiden inzameling van incontinentie– en luiermateriaal neemt de hoeveelheid restafval per inwoner af met minimaal 10 kg per jaar, ten opzicht van 2020 (70 kg per inwoner per jaar).

Vanaf 1 januari 2022 beschikt de gemeente over separate verzamelcontainers voor incontitentie en luiermateriaal.  
We meten het effect hiervan op de hoeveelheid restafval.

Deze pagina is gebouwd op 11/03/2021 11:58:04 met de export van 11/02/2021 13:39:24