Programma's

Bestuur en ondersteuning

Doel

Resultaat

Wat gaan we er voor doen ?

1.1 We werken aan een toekomstbestendige en wendbare gemeente.

We werken via programma’s aan de strategische maatschappelijke opgaven samen met onze maatschappelijke partners en inwoners, zowel lokaal als regionaal.

We zetten meerjarige programmaplannen op voor een aantal grote maatschappelijke opgaven, zoals leefomgeving, duurzaamheid , inclusie en sociale kracht en brede welvaart.  Daarbij sturen we op doelen en resultaten. Dat doen we ook in de programma’s gericht op dienstverlening en kerngericht werken.
We maken de vertaling naar de programmabegroting van 2023 en verder.
Ook zijn er een aantal activiteiten voor de lerende organisatie in het opgavegericht en netwerkgericht werken  , zowel ambtelijk als politiek-bestuurlijk.  

We spelen een actieve rol in regionale verbanden, richting provincie en het rijk en we benutten onze netwerkorganisaties.

We werken samen met de gemeenten in de regio Rivierenland en provincie Gelderland aan de uitvoering van een strategische FruitDelta Gebiedsagenda.
We behartigen de belangen van West Betuwe als plattelandsgemeente en zoeken coalities met omliggende gemeente en  in het land werken we samen met de leden van de P10.

1.2 We vergroten de leefbaarheid in de kernen.

Eind 2022 hebben de kernen samen met de gemeente uitvoering gegeven aan de speerpunten voor 2022 uit de kernagenda’s en werken samen aan de punten voor de langere termijn.

Met de kernagendagroepen bepalen we per kernagenda wat de speerpunten zijn die we in 2022 uitgevoerd willen hebben. Voor een deel doet de kernagendagroep dit zelf, voor een deel samen met de gemeente en een deel is voor de gemeente.
Voor elke kernagenda maken we een planning voor de uitvoering van de speerpunten.

In 2022 ondersteunen we leefbaarheidsinitiatieven maximaal; de kernen benutten tenminste 85% van het leefbaarheidsbudget.

In onze gesprekken en in onze communicatie-uitingen wijzen wij actief organisaties en inwoners op de mogelijkheden van het leefbaarheidsbudget.

1.3 We vergroten de kwaliteit van lokale democratische processen en versterken samenwerking gemeente met inwoners.

Er is een hoger waarderingscijfer in vergelijking met de nulmeting uit 2020 over het deelnemen  van inwoners, bedrijven en belanghebbenden bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid of gemeentelijke plannen.

We ontwikkelen de participatie aanpak door en organiseren participatietrajecten voor inwoners en belanghebbenden.  
We voeren de burgerpeiling uit.

Er zijn vijf participatietrajecten doorlopen conform de speerpunten uit het participatiebeleid. Daarbij is het afwegingskader, het stappenplan en de gereedschapskist gebruikt. Deze trajecten zijn geëvalueerd.

We begeleiden vijf participatietrajecten vanaf het begin.
We volgen de uitvoering en evalueren het proces samen met de inwoners. De resultaten hiervan en de leerpunten gebruiken we voor nieuwe participatietrajecten.

1.4 We staan dicht bij de inwoners en  inwoners zijn meer tevreden over dienstverlening en communicatie.

Hoger waarderingscijfer  inwoners- en klanttevredenheid in 2022 in vergelijking met de nulmeting uit 2020.

We gaan in gesprek met raad en inwoners over dienstverlening en organiseren opnieuw een burgerpeiling. We zijn gestart met procesverbetering waarin de klant centraal staat
We meten klantervaringen in een aantal processen..
We zetten regelmatig het burgerpanel "West Betuwe spreekt" in om inwoners en organisaties hun mening te vragen over tal van onderwerpen die spelen in de gemeente.

Hoger waarderingscijfer inwoners in onderzoek naar bereik en waardering gemeentekanalen in vergelijking met de nulmeting 2020.

We voeren verbeteringen door in een aantal processen van dienstverlening en communicatie.
We meten via een burgerpeiling 'Waar staat je gemeente' of dit gewaardeerd wordt.  

Deze pagina is gebouwd op 11/03/2021 11:58:04 met de export van 11/02/2021 13:39:24