Paragrafen

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Wij gaan ook in 2022 door met het implementeren van het risicomanagementproces. Waar tot nu toe het accent vooral lag op het identificeren, analyseren en beoordelen van de risico's, verschuift het accent in 2022 naar het bepalen en implementeren van beheersingsmaatregelen en het evalueren van de risico's. Hiervoor zetten we een leertraject in, waar coaching op de uitvoering en delen van onderlinge ervaringen is inbegrepen. Op een aantal beleidsterreinen werken we namelijk al met risicobeheersing, vooral bij projecten voor het onderhoud van de openbare ruimte en bij grondexploitatieprojecten. Op andere terreinen werken we hier minder mee of maken we de afweging nog te impliciet.

Er zijn vier vormen van beheersingsmaatregelen: vermijden, beheersen, overdragen of accepteren. Per risico zal bewust worden afgewogen welke beheersingsmaatregel het best passend is. We gaan vervolgens de maatregelen uitvoeren. De maatregelen zorgen ervoor dat het mogelijke effect van de risico’s verlaagd wordt. Van een bruto risico kom je tot een netto risico. Als het gaat om een financieel risico, dan blijft voor de bepaling van de benodigde weerstandscapaciteit alleen het netto risico over.

In de planning & control documenten en projectrapportages rapporteren we over de financiële risico’s, alleen het netto risico telt hierbij mee in de inventarisatie van de benodigde weerstandscapaciteit. We gaan vanaf de jaarrekening 2021 ook evalueren welke risico’s zich daadwerkelijk hebben voorgedaan en welke onverwachte nadelen we in de tussentijdse rapportages 2022 zien, waarvoor we geen risico geïdentificeerd hadden. Dit geeft input voor de nieuwe cyclus van stap 1 tot en met 6.

Deze pagina is gebouwd op 11/03/2021 11:58:04 met de export van 11/02/2021 13:39:24