De invoering van de rechtmatigheidsverantwoording. Vanaf het boekjaar 2022 moet het college verantwoording afleggen aan de gemeenteraad over de naleving van de regels, die relevant zijn voor het financiële reilen en zeilen van de gemeente. Tot en met de jaarrekening 2021 geeft de accountant een oordeel over de financiële rechtmatigheid, naast het oordeel over het getrouwe beeld van de jaarrekening. De invoering van de rechtmatigheidsverantwoording sluit aan op het doel van onze organisatie om (nog) meer in control te komen. In de paragraaf bedrijfsvoering van de begroting geven we nu vooral aan wat we gaan doen om de rechtmatigheidsverantwoording in de jaarrekening 2022 te kunnen afleggen. In de jaarrekening zal in dit onderdeel van de paragraaf bedrijfsvoering vooral ingegaan worden op de geconstateerde rechtmatigheidsfouten en wat we gaan doen om deze in de toekomst te voorkomen.
Ter voorbereiding op de rechtmatigheidsverantwoording ronden wij in 2021 de verbetering van een aantal risicovolle processen af, zoals het subsidieproces, de processen rondom inkoop en aanbesteding en inhuur van externen en het proces van de grondtransacties. De implementatie van de verbeteringen in de processen van de verstrekkingen Wmo en Jeugdzorg ronden wij in de loop van 2022 af.
In 2022 gaan we:
1.Regelmatige check doen op opzet, bestaan en werking van deze processen, volgens de planning uit het interne controleplan (PDCA-cyclus toepassen om te leren van gemaakte fouten), hierbij maken we zoveel mogelijk gebruik van de mogelijkheid tot vastleggen van de audits in de nieuwe controltool
2.Bepalen in welke gevallen het college een herstelbesluit kan toepassen
3.Bij nieuw beleid direct aandacht besteden aan het organiseren van rechtmatig handelen en eventueel aanpassen van processen.
Omdat we de verbijzonderde interne controle en een aantal bedrijfsvoeringsprocessen hebben ondergebracht bij de Bedrijfsvoeringsorganisatie West-Betuwe (BWB) pakken we een deel van deze acties samen met BWB en de gemeenten Tiel en Culemborg op.